Facebook FAQ


Din guide till facebook

Vänner på facebook

Steg 4 - facebookguiden

Här kikar vi på de möjligheter som finns för att hitta personer som du vill ha som vänner.

 

Nu är det dags att skaffa vänner.

Eftersom facebook är ett socialt nätverk baseras det på att du har vänner. Det är ju svårt att vara social utan att ha någon att vara social med.

Har du inga vänner finns det helt enkelt inte så mycket att göra. De flesta döljer sina sidor för andra än vänner och det går inte att skriva inlägg på andras sidor om ni inte är vänner.

Om du precis har kommit igång med facebook är det enklast att använda "vänner" länken som finns i toppmenyn när du vill hitta andra personer.

Där kan du bjuda in vänner genom att ange deras e-postadress och skriva ett meddelande.
Den du bjuder in får då ett mail och kan lägga till dig som vän (om de inte har facebook uppmanas de att skaffa ett facebookkonto). Ni kan sedan dela information med varandra.

Självklart kan det också hända att du blir nekad att få bli vän med den du bjuder in. Det kan t.e.x bero på att du inte har lagt upp någon profilbild på dig själv och att du kanske använder en e-postadress som vännen inte känner igen. Det kan alltså vara bra att skriva lite utförligare om vem man är i meddelandet som skickas.

Ett annat sätt att hitta vänner på facebook är funktionen "hitta vänner" som du hittar i menyn.

Via e-postkontakter

Här finns det flera val. Det första är att låta facebook gå igenom dina e-postkontakter.

Själv skulle jag nog vara lite försiktig med den funktionen. Även om de garanterar att de inte skickar några meddelanden utan att du godkänner det och att de lovar att inte spara några kontouppgifter så ska man vara försiktig med att lämna ut sån information kors och tvärs.

Förslag

Facebook föreslår också gärna personer som de tror att du kanske kan ha någon koppling till. De matchar dina uppgifter i din profil mot andra användare, t.ex. personer som gått på samma skola under samma tidpunkt. Har du redan några vänner så kan det även vara vänner till dina vänner som dyker upp som förslag.

Sök personer

Du kan även fritextsöka på namn eller e-postadress för att hitta vänner och det finns även funktioner för att hitta gamla skolkamrater genom att ange skola och tiden man studerade på skolan. Facebook försöker sedan matcha dig med andra som studerade där under samma tid.

Den här funktionen medger även att du söker på företag (länken är lite missvisande eftersom den bara nämner gymnasiet).

När du sökt får du en lista på alla som stämmer på sökningen och du kan sedan välja vem du vill bli vän med.

Hitta chattvänner

Du kan låta facebook importera dina kontakter från Windows live och Buddy list så du enkelt kan bjuda in dom du brukar chatta med.

När det gäller att bjuda in vänner är det förstås upp till var och en att bestämma hur de ska agera men de flesta bjuder inte in vänner som de inte verkligen känner på något sätt. Andra bjuder in alla de kan för att få så många vänner som helst eftersom de tror att det är status att ha många vänner på facebook.

En del har uppemot 1000 vänner, men då kan man förstås fundera på hur väl de verkligen känner alla..

Har man under 10 vänner betraktas man kanske som lite ensam (eller så har man inte tid och lust att ägna sig åt facebook).

 

Som förälder kan det vara en bra idé att prata med sina yngre barn om de använder facebook och uppmana dem att inte acceptera vännerinbjudan från personer de inte känner.

Även om du inte har några vänner kan du faktiskt delta på facebook genom att bli medlem i en grupp.

I grupper samlas medlemmar på facebook som har samma intresse.

 

I steg 5 kan du läsa mer om grupper på facebook »

 

Är det något du undrar över?

Under sektionen FAQ hittar du svar på en hel del frågor.

 

facebookhjälp »

Tips & Råd

Vill du veta mer om vad du bör tänka på när det gäller säkerhet, vett och etikett och vad du bör tänkta när du använder facebook bör du kika närmare på:

facebook - Tips & råd »

Men vad är facebook?

Undrar du över vad facebook egentligen är och vad det används till så finns det en kort sammanfattning här:

Vad är facebook »