Facebook FAQ


Din guide till facebook

Skapa ditt facebookkonto

Steg 1 - Facebookguiden


Här guidar jag dig igenom de första stegen för att du ska få ett eget användarkonto på facebook.

 

Kontouppgifter

Det första du måste göra är att fylla i kontouppgifter

Namn
Ange ditt riktiga namn annars blir det svårt för andra att hitta dig som vän

E-postadress
Ange en adress som du verkligen använder eftersom det kommer att skickas ett mail som du måste bekräfta. Var noga med att du skriver in e-postadressen rätt!

Lösenord
Använd ett så säkert lösenord som möjligt. Helst 8 tecken, gärna blandat med stora och små bokstäver, siffror och andra tecken.
Det är även bra om du använder ett unikt lösenord för facebook (och för ev. andra ställen där du skapar ett konto). Risken finns alltid att webbplatser blir hackade och använder du samma lösenord på flera ställen kan de som kommit över dina uppgifter även komma åt information därifrån. Du kan senare byta lösenord.

Kön
Ange ditt kön.

Födelsedatum
Ange ditt födelsedatum. Bra om du fyller i riktiga uppgifter då det underlättar för andra att dig.


Bildkoll (sk. captcha)

Nu kommer det upp en bild och du ska skriva in det som står i bilden. (Används av facebook för att det inte det ska gå att skapa konton automatiskt).

 

Bekräfta e-postadressen

På sidan får du ett meddelande om att du ska bekräfta e-postadressen. Det gör du genom att kontrollera om du fått ett meddelande till adressen som du angav. Har det kommit så klicka på länken i meddelandet.

Oftast går det snabbt, inom några minuter men det kan ibland ta en stund innan e-postmeddelandet från facebook dyker upp så ha tålamod.


Skulle det inte dyka upp inom ett par dagar så börja om från början får då är risken stor att du angett fel e-postadress hos facebook.

Kontrollen görs för att facebook ska veta att det finns en riktig mottagare och att e-postadressen fungerar.

När du klickat på länken ska du komma till en sida där det står att ditt användarkonto är klart. Skulle det inte fungera direkt så klicka på länken i mailet igen.

 

Logga in

Det är ibland lite strul på sidan du kommer till och ibland fungerar det inte att logga in direkt. Det enklaste är om du klickat på facebooklogotypen uppe till vänster för att komma till startsidan och sedan använder inloggningen som finns där högst uppe till höger.


Hitta vänner på facebook

Facebook vill nu få tillgång till din adressbook för att se om de som finn där är medlemmar.

Jag rekommenderar att du hoppar över det här steget genom att använda länken längst ner till höger. Du kan hitta vänner senare.
(Sen vill du förmodligen inte bli vän på facebook med alla i din adressbok och du vill nog inte att facebook ska få tillgång till alla adresser som finns där heller).

 

Fyll i din profilinformation på facebook

Här kan du ange information om gymnasium, högskola och företag.
Kan vara bra för att dina vänner ska kunna hitta dig på facebook, fyll i så mycket som möjligt nu eller
komplettera med de här uppgifterna senare (om du kanske inte bestämt dig ännu för att du vill lämna ut uppgifterna).


Stad

Fyll i vilken stad som du kommer från. Samma sak gäller här som för punkten ovan och du kan vänta med att fylla i uppgifterna till senare.

 

Välkommen till facebook

Nu är du klar och kan börja använda facebook.

Facebook vill gärna att du börjar leta vänner direkt men innan dess är det bra om du istället ser över dina inställningar
som styr bl.a. vad du delar med dig av på Facebook. Du når inställningarna upptill i menyn.

Klicka här för att gå till steg 2 där du kan läsa mer om dina inställningar på facebook »

 

Vill du veta mer?

Hittar du inte svaren på de frågor du har om facebook kan du läsa vad andra frågat och även ställa egna frågor under frågor och svar.

facebook, frågor och svar (FAQ) »

Tips & Råd

Vill du veta mer om vad du bör tänka på när det gäller säkerhet, vett och etikett och vad du bör tänkta när du använder facebook bör du kika närmare på:

facebook - Tips & råd »

Problem med facebook login?

Kommer du inte in på ditt konto? Det är mycket som kan gå snett och ibland gäller det bara att ha is i magen. Länken nedan ger dig en del tips.

Problem att logga in på facebook »