Facebook FAQ


Din guide till facebook

Dina rättigheter på facebook

Självklart bör det vara så att den som lägger upp material på facebook också äger rättigheterna till det men så enkelt är det inte.

 

Rättigheter och användarvillkor

Eftersom du erbjuds att använda facebook gratis så blir du också tvungen att godkänna deras villkor. Användarvillkoren handlar mer om dina skyldigheter än om dina rättigheter.

Det bästa är om du själv läser villkoren, se länk längst ned på sidan.

I villkoren som gäller just nu äger du allt material som du lägger upp på facebook. Samtidigt ger du facebook fria rättigheter att använda ditt material så länge som du har kvar ditt konto.

När du avslutar ditt konto tas materialet bort men kan ändå finnas kvar under obestämd tid i form av backuper. Material som du delat ut till vänner som de i sin tur inte tagit bort blir kvar.

Det mesta delar man ändå ut så risken är att du inte kan få bort något alls på facebook.. Tänk till innan du lägger upp något. Undvik sådant som du tycker är för privat. Var även försiktig med att t.ex. lägga upp högupplösta bra bilder som det kan vara värde i (eller för all del även poesi mm). Facebook har alltså rätten att använda materialet.

För ett tag sedan ändrade facebook sina rättigheter i smyg utan att berätta något men några uppmärksammade det.
Den nya texten kunde tolkas som att Facebook ägde alla rättigheter för evigt.. Det blev helt enkelt folkstorm kring frågan och facebook blev till slut tvungna att ändra tillbaka texten.
De ursäktade sig med att det inte alls var tänkt att tolkas som att de skulle äga rättigheterna och att det inte var deras avsikt.

 

Rättigheter på facebook »

 

Facebooks histora

Facebook började med Facemash och är idag världens största sociala nätverk.
Läs mer:

facebooks historia »

Mer fakta om facebook

Vill du veta mer om facebook så finns det en del fakta, siffror och statistik under avdelningen fakta om facebook:

Siffror och statistik, facebook »

Nybörjare på facebook?

Har du inte skaffat ett konto redan och vill få veta mer om hur det fungerar och vad man bör tänka på när det gäller de olika möjligheterna ska du läsa guiden:

facebook för nybörjare »